Het vervallen van het Tf-signaal voor de boiler

Velen van u zullen van Stedin/Eneco een brief hebben ontvangen dat per 19 april 2022 het zogenaamde Tf-signaal wordt uitgeschakeld. Dit signaal regelt dat de boiler alleen op het dal-tarief (nachtstroom/weekendstroom) opwarmt. Als de zwarte knop in uw meterkast op nacht staat, regelt het Tf-signaal het in- en uitschakelen van het dal-tarief voor uw boiler. Na het uitschakelen van het Tf-signaal werkt dit niet meer. En let op: zet de knop, vóórdat het Tf-signaal uitgezet wordt, op dag/nacht (zie de foto hieronder). Dan is uw boiler verzekerd van stroom, dag en nacht. De boiler zal dan de eigen instellingen voor het opwarmen van het water gebruiken. Dat kan óók overdag zijn. Dit werkt echter kostenverhogend (circa € 115,- gemiddeld per jaar op basis van gelijkblijvend gebruik en gelijkblijvende tarieven) omdat er niet meer alleen gebruik wordt gemaakt van het dal-tarief.

knop vd boiler

Kunt u voor de stroomvoorziening voor de boiler weer gebruik maken van het dal-tarief zetten, zult u zich afvragen?

Daar zijn de volgende mogelijkheden voor:

  • De Slimme Boiler Unit: deze wordt geleverd en aangesloten door Eneco. Hierdoor werkt de boiler zo slim mogelijk wat betreft energiegebruik. Kost €5,50 per maand met gratis installatie door Eneco. Door de grote vraag is het echter niet zeker of dit op korte termijn kan gebeuren. Zie ook https://www.eneco.nl/energieproducten/huurapparaat/tf-oplossing/
  • Een tijdklokje voor de aanvoer van de elektriciteit van de boiler: dit klokje kan zo geprogrammeerd worden dat de boiler alleen verwarmt op dal-tariefuren. Dit klokje moet worden geïnstalleerd door een installateur. Kosten €270,- tot €300,- Onze vaste installateur Meurs geeft korting als hij in het complex meer tegelijk kan plaatsen.

Het bestuur wil proberen of de kosten van dergelijke voorzieningen door VtHR worden betaald. Dit, omdat in ons huurcontract wordt aangegeven dat de huurder de apparatuur voor warm water dient te huren van de energieleverancier en gezien recente uitspraken van de Hoge Raad dat apparatuur voor Warmte-Koudeopslag in de kale huur hoort te zitten. Tot we meer weten moet u de zwarte knop helaas op dag/nacht laten staan.